nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
performance
Rie Nakajima & Pierre Berthet & Guy De Bièvre & Johan Vandermaelen
24/11/2013 - 20:30 - 6€

Guy De Bièvre (BE) is in de eerste plaats componist en muzikant. Zijn werken werden internationaal uitgevoerd door o.m. Guy Klucevsek, Seth Josel, Anne La Berge, Annette Sachs, Zivatar Trio, Ensemble Intégrales, Peter Zummo, Trio Scordatura, JD Parran en Zwerm. Zelf trad hij op in diverse Europese landen, de VS en Japan. Zijn muziek kenmerkt zich als een exploratie van open en flexibele vormen (tevens het onderwerp van zijn doctoraat aan Brunel University in Londen).

Als klankkunstenaar stelde hij werk voor in o.m. De Singel, Antwerpen; Z33, Hasselt; CCNOA, Brussel, Toyo Ito Paviljoen/Champ d’Action, Brugge. Zijn geluidskunstinstallaties zijn meestal experimenten waarbij, met behulp van actieve elektronica, locatievreemde geluiden zo discreet mogelijk in de omgeving worden geïntegreerd.

Zijn belangstelling voor geluidskunst zette hem er ook toe aan een parallelle loopbaan als curator te leiden, zo was hij verantwoordelijk voor o.m. Earwitness voor CCNOA in Brussel, Interval voor Odradek in Gent en de Cultuurmijl voor de gemeente Enschede.

Als theoreticus bracht hij twee jaar door aan de theorieafdeling van de Jan Van Eyck Academie in Maastricht en publiceerde hij teksten in verschillende publicaties, zoals Musiktexte en MusicWorks, en meer uitgebreid o.m. over Charlemagne Palestine in de monografie Sacred Bordello of over 4’33” van John Cage in de Centre Pompidou catalogus voor de tentoonstelling Voids.

 

Pierre Berthet (1958, Luik) studeerde percussie bij André Van Belle en Georges-Elie Octors, improvisatie bij Garrett List, compositie bij Frederic Rzewski en muziektheorie bij Henri Pousseur. Voor zijn klankobjecten en -installaties gebruikt hij materialen als staal, plastic, water of magnetische velden. Hij presenteert zijn installaties zowel solo als in samenwerking met bijvoorbeeld Brigida Romano (cd Continuum asorbus bij het label Sub Rosa) of Frédéric Le Junter (cd Berthet Le Junter bij het label Vandœuvres). Hij werkte samen met 13th Tribe (cd Ping Pong Anthropology) en speelde percussie in Arnold Dreyblatt’s Orchestra of Excited Strings (cd Animal Magnetism bij het label Tzadik en cd The Sound of One String bij het label Table of the elements). Since 1988, presenteert Berthet zijn werk in tentoonstellingen en solo performances in Holland, Duitsland, Frankrijk en Belgie. De installaties “Extended drops” en “Extended loudspeakers” behoren – samen met hun talrijke variaties – tot zijn beste nieuw werk. Tot de belangrijkste presentaties van de laatste jaren behoren Soundseing III, Westphal, Visual sounds, Cologne or Audiograft Festival, Oxford. Sinds 2010 voert hij regelmatig ‘Galileo’ uit, een stuk voor vijf klinkende pendels van Tom Johnson.

Johan Vandermaelen (1962) is a composer, improviser, maker of instruments and installations.

Meeting Hugh Davies in the late 70’s triggered the interest for making electro-acoustic instruments.

He attended the Royal Conservatory of Antwerp where he studied electronic music under Joris De Laet. As an improviser you could find him in several groups and combinations. Furthermore he composed music / sound design for films (several for Magnum Photo Agency) and played music by and worked with e.g. Alvin Lucier, George Crumb, Phill Niblock.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be