nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
in residentie
Dianne Weller & Ruben Nachtergaele
02/03/2016 - 20/03/2016

‘Het publiek hoort de geluiden en ziet hoe u dit geluid bent. Dans is de visualisering van het geluid.’Anoniem

Studies toonden aan dat, wanneer we heel geconcentreerd aan het luisteren zijn, we ons minder bewust zijn van ons lichaam en gedrag. Wat doet dit “onbewuste” lichaam dan precies? Hoe beweegt het? Hoe reageert het? En hoe ziet het eruit wanneer er ook een groep mensen aanwezig is? Dit zijn enkele van de vragen die we stellen in het kader van onze research over het luisterproces en hoe het een invloed heeft op het lichaam.

Deze performance-installatie, Choreographing the listening,  gaat na welke gestalte geluid krijgt en hoe geluid fysisch kan worden ervaren. Welke vorm neemt deze lichamelijke beleving aan en hoe kunnen we die observeren en delen met een publiek?

Aan de hand van geluid uit stukjes radiotheater wordt deze observatie getoetst aan de neurologische en filosofische bevindingen met betrekking tot de impact van het luisteren op een menselijk lichaam en de manier waarop dit geuit wordt.

Deze residentie vatten we aan met een eerste research over het creëren van het radiotheater. We moeten tot geluiden komen die fysische reacties van de toehoorders uitlokken en uitzoeken hoe we het luisterproces kunnen intensiveren.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en Creative Europe
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be