nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
post-residency presentation
Bartaku & Karl Heinz Jeron & Ruta Vitkauskaite
04/05/2014 - 20:30 - free

Ik ben geboren in 1962 in het Duitse Memmingen; ik woon en werk in Berlijn. Tussen 2000 en 2006 was ik docent Multimediale kunst aan de Kunstuniversiteit van Berlijn. Mijn werken werden tentoongesteld in ZKM Karlsruhe, Ars Electronica in Linz, Documenta X, het Londense ICA, het Walker Art Museum in Minneapolis, de Berlinischen Galerie (Berlijn) en het Museum of Modern Art in San Francisco.

Op muzikaal vlak legt Ruta Vitkauskaite (1984) een zeer gevarieerde interesse aan de dag: tijdens haar werk rond de klassieke compositie (na het behalen van een Master aan de Litouwse Muziekacademie in 2009 volgt ze nu een doctoraat aan de Koninklijke Muziekacademie) was Ruta ook actief als initiatiefneemster van experimentele muziekprojecten (muziekvisualisering, akoestische omgeving, muzikale personalisering), als organisator van evenementen (ze was van 2006 tot 2013 directeur van het Druskomanija festival) en verantwoordelijke voor de Process workshops. Daarnaast treedt ze ook op als allround muzikant (viool, piano, zang, elektronische instrumenten). Na haar verhuis naar Groot-Brittannië, ontwikkelde Ruta een diepgaande interesse voor muziekopleidingen: als stagiaire bij BCMG en lid van de Open Academy bij RAM werkt ze vanaf 2013 ook samen met dementerenden in creatieve projecten. Ze is eveneens betrokken bij research rond persoonlijke muzikale perfo

 

 

 

 

Bartaku (1970) is een Brussels kunstenaar/onderzoeker die zijn inspiratie vindt in het systemisch denken en gedreven is door het zoeken naar kennis.

Via diverse interventies, installaties, residenties, lezingen en een reeds openbare laboratoria, onderzoekt hij de uitdrukkingen van licht en taal, zowel menselijk als niet-menselijk. Na het exploreren van het rijk der draden lanceert hij in 2007 het onderzoeksproject PhOEF: de geheime poëzie van het fotovoltaïsche effect.

 

De meest geprezen PhoEF node is de reeks “temporary PhotoElectric Digestopians (tPED) Worklab”: experimentele openbare laboratoria waarin de zon wordt opgevangen en omgezet in elektriciteit via eetbare zonnecellen die daarna op de tong van proefpersonen worden aangebracht. Deze transformatiemomenten van het licht worden gefotografeerd en vullen de steeds groter wordende fotogalerij aan.

 

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be