nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
27/08/2021 - 12/09/2021
11/09/2021 - 14:00 - free
04/09/2021 - 16h
Het Blokfluitasiel – Lukas De Clerck, Angelica Castello, Katelijne Lanneau, Matthias Vernier
Lukas De Clerck, Angélica Castelló

AirBag/14Holes

 

AirBag/14Holes is een werk in een reeks van mechanismen om een grote groep blokfluiten, het Recorder Flute Asylum, te activeren en te bespelen. 

Elke mechanismen heeft zijn eigen kenmerken, specifieke manieren om te fluiten te bespelen en sculpturale waarde. 

AirBag/14Holes bestaat uit een groot centraal luchtkussen met 14 uitstulpende kegels met telkens een luchtuitvoer. In zijn originele staat doet dit apparaat dienst als ‘zweefbalspel’, een (kinder)attractie waar ballen boven elke luchtuitvoer zweven. 

Oneigenlijk gebruik van deze attractie zorgt ervoor dat het luchtkussen deel wordt van een instrument, dat visueel aanvoelt als een gigantische kinderdoedelzak. 

De klank die het produceert neigt dan weer eerder naar die van een disfunctioneel orgel. Een onheilspellend continu samenspel van blokfluiten, die na een tergend lange periode van stilzwijgen, eindelijk nieuw leven ingeblazen wordt. 

Een persoonlijke en wrange echo naar een gedwongen muzikale expressie en een verloren gegane muzikale gewaarwording tijdens de adolescentie. 

 

Met behulp van ventielen kan de luchttoevoer manueel verandert worden en wordt het instrument bespeelbaar. Ook door middel van ‘extended techniques’ kan men de blokfluiten bespelen, door bijvoorbeeld rechtstreeks het labium te manipuleren.
Het installeren van de blokfluiten, de positionering, de toonhoogte, etc.. kan evenwel deel uitmaken van het klankwerk. 

Een proces waarin de ruimte steeds meer gevuld wordt door scherpe klanken die elkaar afstompen, in elkaar oplossen.

 

Het geheel wordt een ruimtelijke ervaring waarin de klankwereld verandert wanneer je je door de ruimte verplaatst. Je neemt afstand van bepaalde klanken en nieuwe geluiden sluipen binnen. Als toeschouwer kan je zo je eigen soundscape bepalen. 

 

De reeks van mechanismen/instrumenten waartoe AirBag/14Holes behoort, is deel van een onderzoeksproject waarbij het verschil tussen muziekinstrument, audio-installatie en sculptuur wordt onderzocht. Het is een poging om die grenzen aan te scherpen, te doen vervagen en daardoor een nieuwe blik, een andere -een extra- toegang te bieden tot een geluidservaring.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be