nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
06/03/2009 - 20:30
Speling#1
Chiyoko Szlavnics, Julia Eckhardt, Stevie Wishart, Andrea Neumann, Anne Wellmer

De vier componisten Anne Wellmer, Stevie Wishart, Chiyoko Szlavnics en Andrea Neumann (her)schreven voor dit programma voor altviool en media nieuwe en reeds bestaande composities. Allen zijn zelf behalve componisten ook interpreten en vooral improvisatoren, wat hun manier van werken uiteraard sterk beïnvloedt. Ook de altvioliste Julia Eckhardt is zowel in de hedendaagse gecomponeerde als geïmproviseerde muziek thuis en heeft met alle vier componistes reeds nauw samengewerkt en hun stukken gecreeërd.

Nieuwe stukken werden geschreven door Stevie Wishart (voor altviool en tape) en Andrea Neumann (voor altviool en electronica).

Stevie Wishart onderzoekt met haar stuk de mogelijkheden van improvisatie binnen compositie: vooraf opgenomen klanken worden geconfronteerd en vermengd met elementen van het akoestisch gecomponeerd materiaal.

Andrea Neumann bouwde een compositie op vanuit permanente interactie met de uitvoerder, met als uitgangspunt de performativiteit van het spelen. Haar stuk ‘around’ gaat dieper in op bewegingen van het spelen die normaal gezien niet in de kijker staan.

Verder zijn in het programma twee stukken opgenomen die binnen eerdere samenwerkingen ontstonden: ‘green piece’ (2005) van Anne Wellmer en ‘Structures in the Mind’s Eye (Passage)’ voor altviool en sinustonen van Chiyoko Szlavnics.

Anne Wellmer’s ‘green piece’ (voor altviool, feedback, tape en licht) is een compositie met overtoonstructuren gevormd door de akoestische viool, speakers en de performance-ruimte. Samen worden ze één instrument en vormen zo een klankomgeving. Pitches en overtonen worden gespeeld door viool en feedback tussen hoofdmicrofoon en speakers in de ruimte. (gebaseerd op het ‘do-undo’-project van Q-O2).

Chiyoko Szlavnics herschreef ‘Structures in the Mind’s Eye (Passage)’, een stuk dat structuren in ruimte en tijd onderzoekt – visueel op een blanco pagina en door klank. Het stuk is gebaseerd op drie tekeningen, samen een tryptiek. Reizen en passage zijn centrale thema’s in het werk. Playback van treinopnames doet reflecteren over hoe beweging en tijd verbonden zijn, en hoe klanken geproduceerd door muziekinstrumenten essentieel gebaseerd zijn op dezelfde mechanieken en fysische principes die ons in onze dagelijks leven omringen.

Creatieopdrachten aan Stevie Wishart en Andrea Neumann met steun van de Vlaamse Overheid.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be