Internationaal colloquium georganiseerd door Pauline Nadrigny (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne), David Martens (Université KU Leuven) en Alexandre Galand, in samenwerking met PointCulture en Q-O2.
Het afbeelden van plaatsen. Dit is een gangbare praktijk in alle kunstvormen. Hoe zit het met het bijzondere geluk van het genre van het landportret op het gebied van de geluidskunst? Hoe kunnen compositie, veldopname, radiofonie, en zelfs cinematografische en poëtische vormen in hun geluidsdimensie de gevoelige identiteit van een bepaald gebied traceren? Meer in het algemeen, op welke manier zijn dergelijke praktijken in staat een portret te maken en volgens welke specifieke modaliteiten doen zij dat?
Wat de klankkunst betreft, vertoont het plattelandsportret interessante kenmerken, in tegenstelling tot de traditionele “landschaps”-benadering die lange tijd onze verhouding tot de natuurlijke omgeving heeft bepaald, zelfs in haar geluidsdimensie.
In deze context fungeert het portret, dat uitgaat van de weergave van individualiteiten, als een alternatief model: het stelt ons in staat stem te geven aan de akoestische niches die een gebied bewonen en het zijn identiteit geven. Maar hoe proberen geluidskunstenaars omgevingen af te beelden? Welke rol spelen zij in hun benadering van de verschillende realiteiten die samen een “land” vormen, van de geluiden van de biotoop tot de woorden van zijn bewoners? Deze twee dagen zullen trachten deze vragen te beantwoorden door luistersessies, lezingen en discussies af te wisselen, en door zowel theoretici van de geluidsomgeving, de ecologie en het akoestisch ontwerp als praktijkmensen die werkzaam zijn op het gebied van veldopnames, compositie en radio bij elkaar te brengen.
Reserveren is noodzakelijk (beperkt aantal plaatsen) via: alexandre.galand@hepl.be