nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
festival
Oscillation ::: Tuned Circuits
29/04/2021 - 02/05/2021

===> Oscillation festival 2021 ::: Tuned Circuits

 

The interaction of tone, as though a tone were a being. The tone itself may contain a complex spectrum or it may be a more reduced, transparent, or singular vibration. But it is always influenced by what is happening around it, in its periphery, and there are always other tonalities altering its condition.
– Catherine Lamb

 

Tuned Circuits, de 2021 editie van het Oscillation Festival, ontleent haar titel aan Daphne Oram, de vroege elektronische muziek componiste en uitvindster van instrumenten. In Orams werk en geschriften fascineert de poging om te ontsnappen aan de grenzen van het materiële, om in staat te zijn “fenomenen gelijktijdig van verschillende kanten te bekijken”. Oram ziet parallellen tussen elektronische en biologische circuits. Het festival kijkt tevens naar de praktijk en de fenomenen van tuning. Stemmen is een fundament van muziek maken. Denken in termen van stemmen is denken in termen van relaties; van elementen die in consonantie of dissonantie komen, waarbij ze elkaar kleuren en beïnvloeden. Het is ook denken in termen van tijd, omdat stemmen een proces van voortdurende ijking vereist: wat nu in stemming is, zal dat niet blijven.

Oscillation ::: Tuned Circuits vindt gedurende 4 dagen plaats in MILL, Brussel, en is een mix van talks, concerten, en een live radio uitzending. Elke dag focust op een subthema: attuning, als een beweging van convergentie; feedback, als een cirkelbeweging die zichzelf versterkt; detuning, als een beweging van afleren en een voorwaarde voor regeneratie. De openingsavond dragen we op aan Daphne Oram, wier onderzoeksthema we als de onze beschouwen, om “nieuwsgierigheden volgen zonder terug te deinzen.”

 

Oscillation Festival is een project van Q-O2 werkplaats. Deze editie wordt gehost door MILL met de steun van Needcompany, citydev.brussels, de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

Noot voor Covid 19:
Wij volgen de situatie op de voet en zullen alles in het werk stellen om u een veilig en verantwoord festival te brengen. Alle evenementen zullen simultaan uitgezonden worden via de festival website. We hopen op een live publiek voor het festival en zullen de website blijven updaten naarmate de situatie duidelijker wordt.

 

Workshops:
In de week voorafgaand aan het festival organiseert Tuned Circuits een aantal workshops met gastartiesten, waarbij praktische vaardigheden worden gedeeld die gerelateerd zijn aan de thematiek van het festival. Meer info binnenkort.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be