nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
in residentie
Bartaku & Karl Heinz Jeron & Ruta Vitkauskaite
24/04/2014 - 07/05/2014

De Aronia M. ouvertureDeze residentie vormt de eerste fase in de uitwerking van de “Aronia M. Ouverture”, een experiment waarbij de aroniabes (Aronia Melanocarpa) wordt geholpen bij het uitpersen van zijn extracten en in zijn verhouding tot de eigen onmiddellijke omgeving: een voormalige Sovjet-Russische plantage aan de rand van een Lets dorp die in 1991 van monocultuur tot biodivers ecosysteem werd omgevormd.Sedert 2009 onderzoekt en ontwikkelt Bartaku (Brussel) jaarlijks het verhaal van de 1Ha Aronia M. Plantage (1HAMP) als onderdeel van zijn lopend researchproject “PhoEf”: de verborgen poëzie van het fotovoltaïsch effect”.In 2013 ontmoet hij de componiste Ruta Vitkauskaite (Lit.) en de audiokunstenaar Karl Heinz Jeron en polst naar hun interesse in het creëren van de Aronia M. Ouverture.

Tijdens zijn residentie bij Q-O2 worden zijn bestaande ideeën verder uitgewerkt en verfijnd.Met deze compositie wil Bartaku de Aronia M. in de schijnwerpers zetten; hij brengt de eigenschappen van de rode bes tot uitdrukking via muzikale gebaren en expressies. F.i. vertolkt de bitterheid van deze bes die de mond uitdroogt en naar de keel grijpt via het gebruik van zangtechnieken ontwikkeld voor het produceren van droge klanken…Er is een sleutelrol weggelegd voor Karl Heinz’ Aroniadruppelmachine die gebruik maakt van de contact en non-contact methodes voor het meten van elektrische velden en interne processen van planten. De sonificatie van de aroniabes introduceert een reeks niet nader beschreven processen in deze rode vruchten die leiden tot een aleatoir audiowerk. (prototype https://www.youtube.com/watch?v=6-MH34-rd8E)De Aronia M. Ouverture zal voor het eerst voorgesteld worden in Aipute tijdens de aroniaoogst in september 2014.
Met dank aan het Arts Center Serde (Aizpute, Letland – www.serde.lv)***De AroniadruppelmachineDe sonificatie van de aroniabes door Karl Heinz JeronIk maak gebruik van de contact en non-contact methodes om elektrische velden en interne processen van planten te meten. De sonificatie van de aroniabes introduceert in deze rode vruchten een reeks niet nader beschreven processen die leiden tot een aleatoir audiowerk.MuziekinstrumentAls aanvulling van het aspect “willekeurigheid” zal de installatie worden uitgebreid met een soort toetsenbord dat door een muzikant kan bespeeld worden. Ik zie het als twee lagen. De eerste zal de mogelijkheid bieden harmonieuze noten te spelen terwijl de andere een lukrake laag met noten moet worden. Afhankelijk van een score of de keuze van de muzikant kan de lukrake laag manueel worden aangebracht op de harmonieuze laag of apart worden gespeeld.


SoundscapeIn overeenstemming met de interne elektrochemische staat van de aroniabessen zullen de klank, de klankkleur en het volume variëren. Op die manier zal een improvisatiestuk ontstaan vanuit de elektronische componenten verbonden met de aroniabessen. Het is de bedoeling de mogelijkheden uit te breiden om klankvariaties te verbinden en de muzikale en akoestische kwaliteiten van deze rode vruchten tot ontwikkeling te brengen tijdens een concert.


LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be