nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
event
Showcase Emerging Sound 2023 — Diana Duta, Stijn Wybouw, Tom Malmendier & Emilie Skrijelj, Florence Cats
17/05/2023 - 18h - 22h - free upon reservation

STUK, Q-O2, Musica & C-TAKT present:
Showcase Emerging Sound 2023

Maak kennis met de volgende generatie Belgische geluidskunstenaars

Diana Duta
Stijn Wybouw
Tom Malmendier & Emilie Skrijelj
Florence Cats

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

PRAKTISCH

➤ Woensdag 17.05 – 18:00 (installations) / 20:00 (performances)
➤ Studio Manhattan – Kolonel Begaultlaan 21, Leuven
➤ Gratis met reservatie / Free with reservation: https://apps.ticketmatic.com/widgets/stuk/addtickets?event=587850561397
➤ Te combineren met: Els Viaene – Ways Of Seeing Sound / Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda (expo)

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

PROGRAMMA

18:00-22:00 Stijn Wybouw – KRAMP and the Shakers (installation)
+ expo: Els Viaene – Ways Of Seeing Sound / Elise Eeraerts & Roberto Aparicio Ronda

20:00 Performances:

Stijn Wybouw – KRAMP and the Shakers
Tom Malmendier & Emilie Skrijelj – Presque île
Florence Cats – Transparent Music
Diana Duta – IOU

22:00 end

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

• Over de showcase:

STUK, Q-O2, Musica & C-TAKT presenteren elk jaar een staalkaart van nieuwe geluidskunst in België. Vier beloftevolle geluidskunstenaars werden geselecteerd en krijgen een duwtje in de rug: Diana Duta, Stijn Wybouw, Florence Cats en Tom Malmendier & Emilie Skrijelj. De Showcase vindt plaats op woensdag 16 mei 2023 in de iconische nachtclub en televisiestudio Manhattan aan de vaart in Leuven. Gratis met reservatie.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

• Stijn Wybouw – KRAMP and the Shakers
(installation)

KRAMP is het solo project van de Limburgs-Brusselse beeldenden en geluidskunstenaar Stijn Wybouw. Hij creëert performance, installaties en DIY releases vanuit een fantasierijk, bizar universum en werkt vaak met rudimentaire instrumenten en gevonden objecten. Vorige zomer creëerde hij een zelfgemaakte ratel-machine vervaardigd uit handgemaakte shakers en gevonden objecten. Het resultaat is het project KRAMP and the Shakers. De inspiratiebron was een opname die Wybouw maakte van een veld vol krekels tijdens een reis door Spanje. Dit knisperende, ruimtelijke effect komt terug in de installatie waarbij verschillende shakers verspreid staan in een ruimte.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

• Tom Malmendier & Emilie Skrijelj – Presque île
(outdoor performance)

Presque île is een project van percussionist Tom Malmendier en accordeonist Emilie Skrijelj. Het zijn korte improvisaties op locatie in de publieke ruimte. Het idee ontstond tijdens de lockdown van april 2020 in Frankrijk. Omdat ze niet konden reizen of spelen voor een publiek beslisten Malmendier & Skrijelj om naar de natuur of leegstaande gebouwen te trekken met in de rugzak hun instrumenten, een opnametoestel en een video. Snare drum, objecten, accordeon en mondharmonica vermengen met nabije en verre omgevingsgeluiden. Zo zien ze de ruimtelijke omgeving waarin ze spelen als een soort van derde muzikant om mee in interactie te treden.

https://youtu.be/AVsoXEmfFyE 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

• Florence Cats
(performance)

Florence Cats is muzikant, geluidskunstenaar, beeldend kunstenaar, dichter en acupuncturist. Ze bespeelt de theremin op non-conventionele manieren door zich te bewegen in een ruimte of door het te combineren met klinkende objecten, radio, water en visuele elementen. Ruimtelijkheid en stilte zijn cruciale begrippen in haar werk, altijd in relatie tot de specifieke plek waar ze speelt. Onlangs bracht ze de prachtige tape Ys uit op het label Edições CN van Lieven Martens.

https://edicoescn.bandcamp.com/album/ys 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

• Diana Duta – IOU
(listening session)

Geluidskunstenaar Diana Duta werd geboren in Roemenië maar woont en werkt in Brussel. Sinds 2019 leidt ze de opnamestudio Jambes, dat een platform biedt voor kunstenaars die werken rond geluid en stem. Tijdens de showcase stelt ze haar werk IOU voor, gemaakt tijdens een residentie in Q-O2 in 2020. Het werk is geÏnspireerd door de ‘Visible Speech’ van Alexander Bell, een fonetisch alfabet dat bedoeld was als een universeel systeem om klanken te noteren in symbolen. Vormelijk zijn de symbolen gebaseerd op de stand van de lippen, tong en keel wanneer ze spraak produceren. Duta ging aan de slag met dit alfabet en werkte hiervoor samen met vijf stemkunstenaars: camille gérenton, Simone Basani, Barry Fitzgerald, Myriam Van Imschoot en Marcus Bergner. Het resultaat is een luisterstuk in quadrafonie.

http://dianaduta.com/ 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SOUND IN MAY 2023
2 weeks of sound art at Manhattan
5.05 → 17.05
Els Viaene, Mihalis Shammas, Roxane Métayer, Wannes Deneer, Jérôme Noetinger, Stijn Wybouw, Diana Duta, Tom Malmendier & Emilie Skrijelj, Florence Cats

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be