nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
in residentie
28/03/2016 - 30/04/2016

De hybride taalkundige genenpoel van Brussel schept de condities voor stedelingen om hun taalgevoeligheid dagelijks te performen zonder zich daarbij tot conventioneel taalgebruik te hoeven beperken. Om een brug te slaan naar talen die we niet beheersen zetten we onze unieke lichamen, gevarieerde herkomsten, culturele achtergronden, politieke overtuigingen en andere vormen van levensbagage in als instrument.

Tussen 2009 en 2015 organiseerde de vereniging voor kunst en media Constant Spreekt U Sint-Gillis? en La Langue Schaerbeekoise. Die projecten creëerden audioportretten van de Brusselse wijken Schaarbeek en Sint-Gillis door een database aan te leggen van bijzondere woorden die er worden gebruikt. In geluidsopnames, interviews en gesprekken werden neologismes, hybrides, en cross-overwoorden verzameld die symptomatisch zijn voor taaldiverse urbane omgevingen.

Deze twee projecten vormen het uitgangspunt voor het artistiek-speculatief onderzoek dat Peter Westenberg in de residentieperiode uitvoert. Kunnen spreker, taal en luisteraar zich aan hun onderlinge hiërarchiën ontworstelen? Hoe maakt meertaligheid in de context van een superdiverse samenleving ruimte voor het ongehoorde en het marginale? Door te experimenteren met desoriëntatie, ritme, onpuurheid, onthechting, verbuiging, sociolect, code en politiek maatschappelijke resonantie hervormt Peter Westenberg bestaande taalruimtes, en zet ze in als artistieke tools om ruimte te vinden voor zaken die anders moeilijk te verwoorden zijn.

De residentie mondt uit in een performatieve presentatie waarin elementen uit fonologie, science-fiction, socio-linguistiek en urbanisme in dialoog gaan met woorden uit de projecten Spreekt U Sint Gillis en de Schaarbeekse Taal.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be