nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
event
Live House opening night – Af Ursin, Willem Styfhals, F.K. Donche
09/11/2015 - 19:00

LIVE HOUSE OPENING NIGHT
Shop opens at 17h // lecture & performances at 20h

Willem Styfhals
Lecture: Canonization and Listening in the Late Age of Mechanical Reproduction

Af Ursin (aka Timo van Luijk)
Solo Performance

F.K.Donche
Live House sit-down #1
———————-
Willem Styfhals spreekt over Canonisering en luisteren in het late tijdperk van de mechanische reproductie (duur 20 minuten)

Sinds de uitvinding van de grammofoonplaat wordt muziek op gigantische schaal gereproduceerd. Vandaag leven we echter in een tijd waar men niet alleen makkelijk toegang heeft tot deze opnames en reproducties, maar waar ieder ook zelf muziek kan opnemen en creëren. Onvermijdelijk moeten we daarom keuzes maken uit het onoverzienbare aanbod van opnames en releases: wat willen we luisteren en wat niet?

We moeten ons daarom de vraag stellen of er een esthetische standaard bestaat die we zouden kunnen hanteren bij het maken van die keuzes. En als deze al zou bestaan, hoe zou die standaard er dan moeten uitzien? Traditioneel bestaat die in de idee van de canon, ons gecommuniceerd door de criticus. Maar misschien zijn er andere, minder traditionele manieren om muziek uit te kiezen, strategieën die de idee van een canon zelf kunnen deconstrueren. Met andere woorden, bestaat er een soort van avant-garde benadering van luisteren. En welke invloed zou die avant-garde luister-aanpak kunnen uitoefenen op het maken van muziek zelf?

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be