nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
post-residency concert
Anthea Caddy & Judith Hamann / Inge van den Kroonenberg / Jürgen De Blonde (Köhn)
11/12/2015 - 19:00 / 20:30

Deuren en shop open om 19:00h. / concert om 20:30h stipt.

Jürgen De Blonde : MD4KP1

Inge van den Kroonenberg : Sing it back

Anthea Caddy & Judith Hamann : double cello

Jürgen De Blonde (Köhn) speelt MD4KP1, een werk dat bestaat uit no-input feedback van een minidisc fourtrack (yamaha md4) die bewerkt wordt met een kaoss pad 1 en gelaagd wordt met behulp van een DAW, binnen een quadrofonische luidspreker-opstelling. Jürgen onderzoekt hierbij enerzijds hoe hij opnames en improvisatie tegen elkaar kan uitspelen. De eerste geïmproviseerde laag wordt daarbij live opgenomen. Deze wordt vervolgens afgespeeld en een nieuwe laag erop geïmproviseerd, die ook opgenomen wordt. Deze procedure wordt een derde keer herhaald.

Inge van den Kroonenberg deelt de uitkomst van haar residentie door een performance van haar project ‘Geräusche und Stimmungen’, met als titel part II : ‘Sing it Back’. Het is een vocaal en feedback experiment waarin microfoon-feedback en stem elkaar ontmoeten door zelf-organisatie en klank-orientatie.

Anthea Caddy & Judith Hamann ronden ook hun residentie af, tijdens dewelke zij werkten op het collaboratief project ‘Cello II’, een immersieve artistieke ervaring die de akoestische mogelijkheden aftoetst van twee cello’s doorheen een elektroakoestische ruimtelijke weergave, een uitgesponnen luisterset en het gebruik van de specifieke geluidseigenschappen van de ruimte.

Door het gebruik van versterkers om de microscopisch subtiele nuances van de cello te onderscheiden, brengt dit project werk tot stand dat toonhoogte en resonantie combineert door ze in brede context te plaatsen van tijdelijkheid en complete onderdompeling van het publiek. Cello II beklemtoont de lengte van de concerten die minstens een uur duren en transformeert eenvoudige geluiden in een steeds complexer en beklijvend geluidsuniversum waarin de cellisten in een en dezelfde ruimte de minieme details van de interactie tussen deze twee instrumenten sturen en uitvergroten. Dit project voor twee cello’s maakt gebruik van de ruimtelijke versterking om de akoestiek eigen aan elke performanceruimte af te stellen en een omgeving te creëren waar het werk de luisteraar onderdompelt en zijn perceptie van tijd en ruimte vasthoudt en verlengt. De ruimte zelf is verduisterd waardoor de unieke ervaring ontstaat van een werk dat wordt gebracht als een raakpunt tussen performance en installatie en het publiek de mogelijkheid biedt om zich tijdens de voorstelling te verplaatsen en het werk vanuit een ander perspectief te beleven.

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be