nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
SAVE THE DATE…………………………… OSCILLATION ::: PUBLIC ADDRESS

De vierde editie van het Oscillation festival vindt plaats van 28 april tot 1 mei 2022, en is gewijd aan de vraag wat het betekent om zich tot een publiek te richten, en hoe, door de locatie van een performance te veranderen, de relatie tussen publiek en performer verschuift. Geïnspireerd door de onstabiele aard van de publieke ruimte, voelen veel kunstenaars zich aangetrokken tot formats die zich verzetten tegen de eisen van de traditionele performer/publiek dynamiek. Experimentele formats zoals geluidswandelingen, itinerante performances en virtuele evenementen laten het werk toe zich te verplaatsen naar publieke ruimtes waar het in wisselwerking staat met een veranderende en onstabiele omgeving. Een publiek is niet noodzakelijk een menigte, en experimenten met kleinschalige en buitenformats blijken veerkrachtig, en ze roepen zinvolle vragen op over begrippen als publiek en privé, ongeving en natuur, aspecten van introspectie en verbondenheid.

Public Address System (PA) is een overkoepelende term voor een reeks technologieën waarmee een persoon zich tot meerdere mensen tegelijk kan richten, meestal via een systeem van microfoons en luidsprekers, zoals in een venue, treinstation of supermarkt. In elk geval weerspiegelt en definieert het ontwerp van het systeem de wijze van aanspreken. In de bovenstaande voorbeelden spreekt één spreker vele luisteraars aan die niet kunnen terugpraten, waardoor een machtsrelatie ontstaat. Naarmate de aanspreeksystemen online verschuiven, is het model van een enkele spreker met meerdere ontvangers steeds verder uiteengevallen, waardoor nieuwe en vaak tegenstrijdige vormen van openbaarheid ontstaan. Door de term Public Address als uitgangspunt te nemen voor het Oscillation festival van dit jaar, willen we ons afvragen: welke andere aanspreeksystemen zijn mogelijk, en tot welk soort publiek zouden die kunnen spreken? Kunnen we door te experimenteren met het aanspreeksysteem zelf andere manieren vinden om publiek te zijn?

Het festival verkent een aantal alternatieve formats voor geluid in de openbare ruimte, afgewisseld met concerten die de kwestie van de publieke omroep proberen te ontrafelen binnen een meer traditionele dynamiek. Deze experimenten worden gesteund door het onderzoek van historica Elena Biserna, met wie we een publicatie ontwikkelen die in de herfst van 2022 zal verschijnen. De publicatie zal dienen als een epiloog voor de vier dagen van het festival van wandelingen, voorstellingen, lezingen en workshops.

Met Alisa Oleva, Amber Meulenijzer, Anne-F Jacques, Attila Faravelli, Bill Dietz, BMBcon., Collective Actions Group, David Helbich, Davide Tidoni, DJ Marcelle, Elena Biserna, Elsa M’bala, Enrico Malatesta, Fausto Càceres (Shirley & Spinoza), Francesca Hawker, Hildegard Westerkamp, Jasmine Guffond, Jérôme Giller, Kate Carr, Lazara Rosell Albear, Leandro Pisano, Lia Mazzari, Pak Yan Lau, Peter Kutin, RYBN, Ryoko Akama, Thomas Ankersmit, and meer…

LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be