nl fr en
Q-02 logo
workspace for experimental music and sound art
performance
Muziek in Beeld
15/11/2001 - 20:00

Sorry, this entry is only available in %LANG:, For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In december 2000 voerde Q-O2 ‘muziek in beeld/musique en image’ op in het kader van Brussel 2000. Er werden vijf videasten/cineasten aangesproken om een werk te maken dat zich specifiek door de relatie tussen muziek en bewegend beeld liet inspireren.

De kunstenaars konden in samenspraak met het ensemble de muziekstukken zelf kiezen, maar er was een belangrijke basisvoorwaarde: de muziek mocht niet ‘dienend’ worden opgevat maar moest als vertrekpunt en inspiratiebron worden beschouwd. Er zijn voorbeelden van recente en succesvolle projecten die de begeleiding van een stomme film door jonge componisten vooropstellen. Net daar blijft de muziek op de tweede plaats komen: ze versterkt en illustreert de beelden.
De omgekeerde gang van zaken wil Q-O2 voor ‘muziek in beeld’ bewerkstelligen, want voor de videasten/cineasten blijkt de opgelegde taak een echte uitdaging te zijn. Hoe ontsnapt men aan de platgetreden paden van een eenduidige relatie beeld – geluid? Wat zijn de verschillende manieren van benadering? Kiest men voor de mogelijkheid van de ‘emotionele’ weg, waar men zich concentreert op een bepaalde sfeerschepping? Of denkt men in een conceptuele of – zelfs – technische richting?

Programma

John Cage / Julie Morel, Music for Two
Galina Ustvolskaya / Annik Leroy, Grand Duet
John Cage / Girls in the Garden, In a Landscape
Antoine Beuger / Els van Riel, unwritten page
George van Dam / Robert Suermondt, Beluga

Muzikanten:
Lucy Grauman (stem), Johan Bossers(piano), Julia Eckhardt (altviool), Amy Norrington (cello)

15/11/2001: CC van Schoten, Kasteeldreef 61. 20u00.
16/03/2002: Kino Arsenal, Potsdamerstr 2, Berlijn. 19u00.

SOUNDS
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 is supported by the Flemish Community, VGC and Creative Europe
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussels
info@q-o2.be