nl fr en
Q-02 logo
werkplaats experimentele muziek en klankkunst
27/03/2014 - 06/04/2014
Christopher Williams

Christopher Williams exploreert het universum van lichaam en geest. Muziek is zijn medium.

 

Hij werd geboren in San Diego en behaalde een BA aan de universiteit van Californië met als medestudenten ondermeer  Chaya Czernowin, Bertram Turetzky en Charles Curtis. Hij woont sedert 2009 in Berlijn en volgt een doctoraatsopleiding aan de universiteit van Leiden onder supervisie van Richard Barrett en Marcel Cobussen.

 

Als contrabassist krijgt Williams de kans om op diverse plaatsen in Europa en in Noord-Amerika mee te werken aan voorstellingen rond improvisatie, performance en dans met muzikanten als Derek Bailey, Justin Bennett, Charles Curtis, LaMonte Young's Theatre of Eternal Music, Robin Hayward, Hans W. Koch, Maggie Nicols, en de danser Martin Sonderkamp  ; maar ook met componisten als Chris Adler, Benjamin Carson, Charlie Morrow, Yoav Pasovsky, Benjamin Patterson, Ana-Maria Rodriguez, Marc Sabat, James Saunders en Erik Ulman.

 

Zijn composities beslaan het hele gamma van kamermuziek tot radiofonische kunst en samenwerkingsprojecten met andere improvisatoren. Onder de vertolkers vermelden we het ensemble Chronophonie, Patrick Crossland, Ferran Fages, Mary Oliver et Rozemarie Heggen, Barbara Held, het trigger ensemble für aktuelle musik, het NOISE Ensemble, en Sabine Vogel. Zijn werken met beeldend kunstenaar Tanja Smit werden voorgesteld in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Barcelona (MACBA) en zijn radiofonische bewerkingen waren te horen op de VPRO Radio 6 (Nederland) en op Deutschlandradio Kultur.

 

De artistieke zoektocht van Williams is gericht op improvisatie, notatie en feedback tussen denken, perceptie en actie in experimentele muziek. Hij publiceerde in tijdschriften als Open Space Magazine, The Improvisor, en Critical Studies in Improvisation en was te gast in befaamde universiteiten en op internationale conferenties in Noord-Amerika, Europa en India. Williams ontving studiebeurzen, toelagen en prijzen van de universiteit van California, de Darmstadt Summer Courses, de Catalaanse Consejo de las Artes, het Goethe Instituut, het Fonds van Hauptstadtkultur Berlin, en het Festival Acanthes.

 

In de periode 2003-2009 organiseerde Williams – als curator - meer dan 70 concerten voor experimentele muziek in Barcelona, samen met l'Associació Musical l'Embut. Momenteel is hij medecurator van Certain Sundays, een maandelijks “kunstensalon” in Berlijn en neemt hij deel aan de Berlin Improvisation Research Group.

 

www.arcanum17.wordpress.com
LUISTER
Sebastian Dingens - WALKS
Pavel Tchikov 29/11/23
Nika Son - Scatter


Q-O2 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, de VGC en de Europese Unie
Q-O2
Koolmijnenkaai 30-34
B-1080 Brussel
info@q-o2.be